Tripadelic

American Tripel

Bardzo lubimy mieszać piwne style. Lubimy też mieszać różne podejścia do warzenia i wymieniać się wiedzą, więc zaprosiliśmy do wspólnego działania jeden z naszych ulubionych polskich browarów – Piwne Podziemie.

Tripadelic powstał jako fuzja belgijskiego Tripla oraz amerykańskiego podejścia do chmielenia. Dodatkowo użyliśmy bogatej mieszanki skórek owoców cytrusowych – pomarańczy, grejpfrutów, limonek oraz cytryn i oczywiście fermentowaliśmy belgijskimi drożdżami. Chcieliśmy by sporo się w tym piwie działo, ale jednocześnie, by przedłużone leżakowanie pozwoliło mu się “ułożyć”.

Aromat to głównie czerwone egzotyczne słodkie owoce w parze z cytrusami. Na drugim planie zioła, pieprz i goździki – to za sprawą drożdży. W smaku sporo ciała i krągłości od sporej zawartości alkoholu, które zrównoważone są przyjemną goryczką.

To piwo pije się niebezpiecznie łatwo, więc radzimy brać małe łyczki.

Alk. 8.6 %

Ekstrakt: 18.5 %

IBU: 60

Chmiele główne:
Chinook, Amarillo, Simcoe, Columbus

Pierwsze warzenie: Luty 2016

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, cukier, cukier kandyzowany, skórki: pomarańczy, grejpfrutów i cytryn, chmiel, drożdże.

 

Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe

Spróbuj też

Powiązane artykuły