Piwa wegańskie

Na pewno zgodzicie się z nami, że z roku na rok rośnie globalna świadomość odpowiedzialnej konsumpcji, zwłaszcza produktów spożywczych. Równie powszechnie znanym faktem jest to, że w obrębie tego szerokiego trendu, coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to dla nas tym czytelniejsze, że coraz częściej zadajecie nam pytanie: czy wasze piwa są wegańskie?
Zaraz, zaraz! Jak to wegańskie piwa? To piwo może być niewegańskie? Przecież piwo to woda, słód, chmiel i drożdże! Zgadza się, to są główne składniki piwa i większość piw jest wegańska, jednak pewne dodatki pozbawiają piwa wegańskości
Na pytania o wegańskość naszych piw – zawsze odpowiadaliśmy zgodnie z prawdą: TAK, WSZYSTKIE NASZE PIWA SĄ WEGAŃSKIE! Do żadnego z nich nie użyliśmy żadnego surowca pochodzenia zwierzęcego. Niemniej, zawsze po udzieleniu tej informacji czuliśmy niedosyt. Wiedzieliśmy, że czegoś bardziej konkretnego i namacalnego brakuje w naszej komunikacji. Dlatego zdecydowaliśmy o wprowadzeniu do naszych etykiet znaczka VEGAN, który jest potwierdzeniem i deklaracją jako producenta, że nasze produkty są odpowiednie dla wegan. Wiecie, sami mamy w ekipie wegetarian i wegan, więc wiemy z pierwszej ręki, jak ważna jest to informacja. Szukajcie zatem na naszych etykietach charakterystycznego oznaczenia, który jest potwierdzeniem, że wszystkie piwa Trzech Kumpli są wegańskie.

Poniżej przedstawiamy Wam przydatny zestaw Q&A, czyli odpowiedzi na kilka pytań, na które sami szukaliśmy odpowiedzi zarówno jako konsumenci, jak i producenci.
Czy wszystkie piwa Trzech Kumpli są wegańskie?
Tak, oczywiście! Na żadnym etapie produkcji naszych piw nie używamy produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem WSZYSTKIE NASZE PIWA SĄ WEGAŃSKIE.
Kiedy dany produkt można uznać za wegański?
Zgodnie z definicją pojęcia, zatwierdzoną na XII Konferencji Ochrony Konsumentów (z dnia 22 kwietnia 2016 r.) za wegańskie uznaje się te artykuły spożywcze i produkty, które nie są wytwarzane ze zwierząt czy też z części zwierząt na żadnym etapie produkcji i przetwarzania. By zostały one uznane za wegańskie, nie mogą też powstawać przy pomocy żywych zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zostają przy tym uwzględnione wszystkie etapy produkcji i przetwarzania.
Czy piwa w ogóle mogą być niewegańskie?
Jeśli na dowolnym etapie produkcji piwa piwowar zdecyduje się na użycie jakiegokolwiek produktu pochodzenia zwierzęcego, to wtedy takie piwo nie będzie mogło być uznane za wegańskie. Najbardziej popularne przykłady to:
- żelatyna wieprzowa lub karuk są stosowane do klarowania piwa,
- laktoza – czyli cukier z mleka krowiego – do podkreślenia jego pełni.
Jakie składniki pochodzenia zwierzęcego, mogą być użyte w procesie warzenia piwa?
Lista najczęstszych (i kilku bardzo rzadkich) składników pochodzenia zwierzęcego, które mogą być użyte w procesie warzenia piwa, to:
- Żelatyna: środek klarujący, wytwarzany ze skór zwierzęcych, kości i tkanki łącznej krów i świń.
- Karuk: używany do klarowania piw, wytwarzany z pęcherzy pławnych ryb.
- Laktoza: cukier zawarty w mleku.
- Serwatka: pochodna mleka.
- Miód: stosowany do aromatyzowania i dosładzania piw.
- Ostrygi: niegdyś używane jako środek klarujący w stoutach, obecnie stosowane także dla nadania smaku.
- Albumina: białko pochodzące z krwi lub jaj zwierząt, stosowane jako środek spieniający.
- Okrzemki: jednokomórkowce, wytwarzające skorupki, które dzięki swojej porowatej strukturze, mogą być używane w procesie filtracji piwa. (piwa Trzech Kumpli nie są filtrowane!)
- Karmin: czerwony barwnik wytwarzany z chrząszczy koszenili, można go znaleźć w piwach o różowym odcieniu.
- Kazeina: białko mleka używane do klarowania piwa.
- Chityna: chityna i jej pochodne (np. chitozan) są substancjami pochodzącymi głównie z egzoszkieletów homarów, krabów i krewetek, są stosowane jako środki klarujące.
- Monostearynian glicerolu: środek spieniający; zwykle wytwarzany z tłuszczów zwierzęcych, chociaż może być również wytwarzany z roślin.
- Węgiel kostny: spalone kości zwierzęce, mogą być używane w procesie filtracji.
Niestety praktyka rynkowa jest taka, że większości powyższych składników próżno szukać na etykiecie, nawet jeśli są przez browary stosowane, szczególnie jeśli używa się ich w procesie klarowania lub filtracji. Zdajemy sobie sprawę, że ta lista może być szokująca. Zapewniamy Was, że od każdego punktu tej listy trzymamy nasze piwa na bardzo bezpieczny dystans!
Zatem jeszcze raz: Czy wszystkie piwa Trzech Kumpli są wegańskie?
TAK JEST! WSZYSTKIE NASZE PIWA SĄ WEGAŃSKIE! 🙂