Podcast Trzech Kumpli: Warzymy, co mówimy


Zapraszamy Was do miejsca, gdzie świat kraftu spotyka się z fascynującymi historiami i inspirującymi ludźmi. W każdym odcinku odkrywamy tajniki piwa oraz historie osób, które czynią świat kraftu niezwykłym.

Nasz podcast to rozmowy z wyjątkowymi gośćmi z branży piwnej i nie tylko. Dowiecie się, co sprawia, że kraftowe piwa są wyjątkowe i jakie pasje napędzają naszych rozmówców.

Trzech Kumpli: Warzymy, co mówimy to także przestrzeń dla naszej społeczności z odcinkami Q&A, gdzie odpowiadamy na Wasze pytania i dzielimy się Waszymi historiami.

Dołączcie do nas, aby razem warzyć, co mówimy!

 


1. Czy piwowar jest gwiazdą rocka?

W premierowym odcinku zapraszamy Was na fascynującą podróż do początków Browaru Trzech Kumpli – opowie nam o niej Piotr Sosin, założyciel browaru. Dowiecie się co sprawiło, że po 10 latach od założenia to jeden z największych kraftów w Polsce. Posłuchacie opowieści o wyzwaniach i sukcesach, ale też o porażkach, które przytrafiły się po drodze. Czy piwowar to artysta? Jakie były największe wpadki, a co okazało się punktem zwrotnym w historii Trzech Kumpli?

 



2. Po co komu w ogóle cały ten kraft?

W drugim odcinku naszego podcastu pytamy dość prowokująco – po co komu w ogóle cały ten kraft? Czy kraft to tylko moda, czy coś więcej? Co takiego oferuje miłośnikom piwa kraft, czego nie dają mu piwa z innych segmentów branży? O co chodzi z tym trendem bezalko? Będzie też kilka piwnych plot-twistów, które być może zmienią Wasze spojrzenie na piwo, nie tylko kraftowe. W odcinku rozmawiamy także o przyszłości piwnego rzemiosła i o wyzwaniach, które czekają branżę.

 



3. Q&A

W trzecim odcinku Podcastu Trzech Kumpli: Warzymy, co mówimy odpowiadamy na Wasze pytania! Gotowi na odpowiedzi?

Czy można zrobić piwo bezalkoholowe smaczniejsze od alkoholowego? Jakie piwa mamy w głowie, na które rynek nie jest jeszcze gotowy? Skąd pomysł zmiany logo i identyfikacji wizualnej? Przygotujcie się na odpowiedzi i niejedną niespodziankę!

 



4. To mówisz, że chcesz zostać piwowarem?

W czwartym odcinku rozmawiamy z głównym piwowarem Browaru Trzech Kumpli Kubą Rośkiem oraz Piotrkiem Sosinem.

Zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda praca piwowara? Ile trwa proces tworzenia piwa? Co inspiruje nas do tworzenia nowych piw? Odpowiemy na te i wiele innych pytań. Dowiecie się, gdzie szukamy pomysłów, czy jest skończona liczba piw do uwarzenia oraz jakie trendy przewidujemy w najbliższych latach.

 



5. Międzynarodowy sędzia piwny: sposób na życie?

Gościem piątego odcinka podcastu jest Marek Kamiński, który w jednej osobie skupia aż trzy role: międzynarodowego sędziego piwnego BJCP (Beer Judge Certification Program), prezesa Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych oraz współwłaściciela Browaru Kingpin.

Rozmawiać będziemy głównie o sędziowaniu. Czy bycie sędzią piwnym to pomysł na życie? Czy da się z tego utrzymać? Czy każdy może zostać sędzią? Jak się zostaje sędzią piwnym? Jakie znaczenie mają piwne medale dla konsumentów oraz dla browarów? Bez ubarwiania rozmawiamy o jasnych stronach sędziowania, ale także o wyzwaniach z nim związanych.



6. O filmach, o kinie, o uniwesalnej potrzebie tworzenia.

W szóstym odcinku rozmawiamy z Dominikiem i Szymonem, założycielami studia filmowego Mojo Movies. Panowie podzielili się nie tylko swoimi doświadczeniami, ale też bardzo ciekawymi spostrzeżeniami z pracy w branży filmowej! Czy serwisy streamingowe odarły kino z magii? Czy sala filmowa to wciąż atrakcyjne miejsce? Czy rosnąca popularność AI zabije prawdziwą twórczość? No i wreszcie – co chłopaków z Mojo łączy z kraftem?



7. Q&A vol.2

W siódmym odcinku odpowiadamy na Wasze pytania i zagłębiamy się w przyszłość naszych piw oraz planów browaru. Zastanawialiście się, jak wygląda proces produkcji naszego bezalkoholowego Pan IPAni? A może interesuje Was, kiedy pojawią się nowe leżakowane stouty? W tym odcinku zdradzamy również, co myślimy o piwach z nietypowymi dodatkami.



8. Browar Zapanbrat: Jak się warzy z “najlepszymi”? Czy też trzeba być najlepszym?

W tym odcinku spotykamy się z MichałemPrzemkiemBrowaru Zapanbrat. Rozmawiamy o ich początkach, o kreatywności i rzemiośle w byciu browarnikami, ale także o niełatwych przeprawach jakie towarzyszyły im na przestrzeni lat. Jeśli myśleliście, że w produkcji piwa najważniejsza jest pilnie strzeżona receptura, to Zapanbracia rzucą Wam na to trochę więcej światła.



9. Maro Kafaro: Kto tu jest naprawdę szefem?

W dziewiątym odcinku gościmy Marka Rusińskiego, znanego jako Maro Kafaro – gastronautę i twórcę 1000 pop-upów! W rozmowie poruszamy temat zmian w gastronomii, ewoluujących postaw klientów oraz wyzwań, z jakimi mierzą się kucharze na co dzień. Jak wygląda praca w kuchni od kuchni? Jak w rzeczywistości wygląda obraz świata kulinariów pokazany w serialach i filmach jak The Bear czy Burnt? Co naprawdę kryje się za pięknie podanym daniem? Tego wszystkiego dowiecie z tego odcinka.