Rzemieślnicze Pilsy z Browaru Trzech Kumpli
Pils (lub Pilzner) to jasne piwo typu lager o wyrazistym, orzeźwiającym smaku i wyczuwalnej goryczce. Pierwotnie warzono je w mieście Pilzno (Plzeň) w Czechach. Pierwsze pilznery datowane są na XIX wiek. Nie minęło dużo czasu, zanim piwowarzy w całych Czechach przyjęli ten styl. Obecnie piwo dolnej fermentacji na jasnym słodzie jęczmiennym i umiarkowaną zawartością alkoholu jest jednym z najpopularniejszych stylów piwnych na świecie.
Jaka jest różnica między piwem Pilsner i Lager?
Łatwo pomylić Pilsnera z Lagerem, a browary nie pomagają, ponieważ niektóre używają zamiennie jednej lub drugiej nazwy, aby opisać swoje piwo. Kluczową kwestią do zapamiętania jest to, że wszystkie Pilsnery to Lagery, ale Pilsner to tylko jeden ze stylów piwa z rodziny Lagerów, która obejmuje również inne style (Portery Bałtyckie, Bocki). Pilsner jest z tej grupy najbardziej rozpoznawalny, ma charakterystyczny wygląd i smak, jakiego wielu piwoszy oczekuje od Lagera.
Podobnie jak w przypadku wielu dobrych rzeczy, kluczem do sukcesu Pilsnera jest prostota. Pilsner jest warzony ze słodu pilzneńskiego, kontynentalnych odmian chmielu i drożdży lagerowych, które są dolnej fermentacji i odróżniają Lagery od piw typu Ale. Jasny słód jęczmienny, aromatyczne chmiele, które tak determinują aromat i smak tego stylu, drożdże lagerowe i miękka woda, to wszystko, czego potrzebuje doświadczony piwowar, aby wyprodukować najlepszego Pilsnera. Te składniki po połączeniu tworzą proste, ale wyjątkowe piwo.
Piana Pilsnera jest biała i gęsta, a barwa piwa jest prawie zawsze słomkowa. Smak jest łagodny, z lekką słodowością i chmielową goryczką, a finisz jest czysty i orzeźwiający.
Rodzaje Pilsnera
Ten jasny styl piwa typu Lager występuje pod różnymi nazwami, w zależności od miejsca warzenia:
- Pils : Europa
- Pilsner : Stany Zjednoczone i reszta świata
Pilsener : pisownia używana w odniesieniu do czeskich piw
Style
Pilsner jest warzony na całym świecie. Poza czeską ojczyzną tego stylu, warzą go browary na całym świecie. Od Pekinu do Rio de Janeiro i od Anchorage do Londynu produkuje się klarowne, jasne piwo. Pilsner zajmuje ponad połowę rynku piwa na całym świecie, choć istnieje kilka rodzajów Pilsnera, które warzone są w różnych krajach.
Czeski Pilsener
Oryginalny styl stworzony w Czechach, jest również nazywany po prostu czeskim pilsenerem. W Czechach lżejsza wersja często jest określana jako světly ležák (co oznacza „jasne piwo typu lager”).
W przeciwieństwie do stylu niemieckiego, te czeskie piwa mają głębszy kolor, który waha się od słomkowego do jasno bursztynowego. Browarnicy najczęściej używają jęczmienia typu pilzneńskiego oraz chmielu Saaz (Žatec). Rezultatem jest wyraźny Pilsner o pełnym ciele, smaku prażonego słodu i pikantnych chmieli.
Niemiecki Pilsner
Niemieckie Pilsnery to piwa, które większość pijących kojarzy z klasycznymi Lagerami. Warzone z niemieckimi szlachetnymi odmianami chmielu, w tym Hallertau i Hersbruck, piwo jest wytrwaniejsze i jaśniejsze niż jego czeskie odpowiedniki. Piwo o słomkowej barwie ma olśniewającą klarowność i jest zwieńczone gęstą, białą pianą. Często opisuje się je jako mające delikatniejszy smak niż czeskie Pilsnery.
Amerykański Pilsner
Nazywane również Amerykańskim Jasnym Lagerem, to piwa pierwotnie warzone przez niemieckich imigrantów; a niektóre z nazwisk nadal można znaleźć na wielu etykietach. Zaadaptowali znane im receptury na Pilsnera, aby użyć składników rodzimych dla Ameryki, w tym kukurydzy i północnoamerykańskich odmian chmielu, aby opracować unikalny podstyl.
Dzisiaj nazwę Amerykański Pilsner można znaleźć na wielu etykietach piw. Browary rzemieślnicze przywróciły do życia klasycznego Amerykańskiego Pilsnera, który wyszedł z łask w okresie prohibicji. Jest bardzo podobny do niemieckiej odmiany: orzeźwiający, rześki, o przyjemnym chmielowym aromacie i umiarkowanej goryczce. Pilsner jest popularny wśród masowo warzonych lekkich piw i mają bardziej chmielowy charakter, niż tradycyjne Jasne Lagery.
Amerykański Imperialny Pilsner
Znany również jako Podwójny Amerykański Pilsner, ten styl jest produktem amerykańskiej sceny browarnictwa rzemieślniczego. Jest mocniejszą wersją Pilsnera i jego parametry wykraczają poza normalną skalę stylu. Imperialny Pilsnerem to mocniejsze piwo o zawartości alkoholu od 6,5 do nawet 9% oraz bardziej chmielone, z IBU między 30 a 85.
Jak serwować Pilsnera?
Pilsnery najlepiej podawać na zimno, w temperaturze około 5-8 stopni Celsjusza, w szkle do Pilsnera. Ta wysoka, wąska szklanka z niewielką podstawą i szerokim rantem została zaprojektowana tak, aby uwydatnić klarowność piwa i gęstą pianę.
W Czechach preferowane jest powolne, wieloetapowe nalewanie. Tradycyjny sposób serwowania Pilsnera polega na skierowaniu piwa do środka szklanki, nalewając tak, aby jedna trzecia szklanki była piwem, a dwie trzecie pianą. Potem czeka się, aż piana lekko się rozproszy, a następnie nalewa drugi raz, aż piana dotrze do krawędzi. Po kolejnym zbiciu piany, piwo dolewane jest do końca. Wymaga to cierpliwości — zwykle od 3 do 5 minut — i skutkuje bardziej otwartym smakiem i łagodniejszą karbonatyzacją. Technika ta podkreśla również pianę piwa.
Najlepsze Pilsnery z Browaru Trzech Kumpli
W portfolio Trzech Kumpli znajdziesz zarówno klasycznych jaki i nieoczywistych przedstawicieli stylu Pilsner. Sympatykom akademickiego podejścia polecamy Pils Trzech Kumpli oraz MVPils uwarzonego w tradycyjnym podejściu, ale z użyciem amerykańskiego chmielu, który nadał mu żywicznego i owocowego charakteru. ITAPils to z kolei piwo warzone ze słodu i chmieli uprawianych w rejonie basenu Morza Śródziemnego, które oddały do piwa niecodzienne nuty kwiatowe: bzu i fiołka, ale także ziemiste, żywiczne i ziołowe.
A według Ciebie jaki jest najlepszy Pils?