East Coast IPA
East Coast IPA to styl piwa, który przez lata nazywany był po prostu American IPA. Dopiero w wyniku powstania wielu wariacji India Pale Ale zrodziła się potrzeba jego wyraźniejszego zróżnicowania. Inspirowani podziałem sceny rapowej w USA piwowarzy wprowadzili segmentacje stylu American IPA na West Coast IPA oraz East Coast IPA.
Często omyłkowo twierdzi się, że styl East Coast IPA powstał na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, ale prawda jest taka, że nazwę zyskał tylko przez fakt większej popularności wśród piwoszy nad Atlantykiem niż w Kalifornii czy Oregonie.
Historia East Coast IPA
By dobrze poznać historię stylu East Coast IPA musimy cofnąć się do początków warzenia India Pale Ale w USA. W 1965 roku Fritz Maytag kupił mały Browar Anchor w San Francisco. Po paru latach działalności chciał uwarzyć piwo Pale Ale w stylu angielskim, ale używając w procesie warzenia amerykańskich odmian chmielu. Planował zastosować przy tym praktycznie zapomnianą już angielską technikę chmielenia piwa na etapie leżakowania, dzięki której nie dochodzi do zwiększania goryczki, ale wzmacnia się chmielowy aromat w piwie. Plany warzenia zbiegły się w czasie z eksperymentami Uniwersytetu Stanowego w Oregonie nad zupełnie nową odmianą chmielu, która po latach zyskała nazwę Cascade (od gór Kaskadowych u stóp których była uprawiana). Maytag używając ogromnych ilości wspomnianego chmielu, zarówno podczas gotowania brzeczki jaki i leżakowania piwa, uzyskał świeżo i intensywnie pachnące Ale, a liczne cytrusowo – kwiatowe aromaty były czymś nowatorskim i przełomowym… Tak powstało legendarne już Libery Ale.
W wyniku dużego sukcesu odmiany Cascade, plantatorzy chmielu zaczęli z nim krzyżować różne odmiany chmieli europejskich, w ten sposób tworząc legendarne już odmiany jak: Centennial, Columbus, Chinook. Piwowarzy w USA chętnie sięgali po nowości, a używając techniki chmielenia na zimno (ang. dry hopping) stworzyli falę zmian w amerykańskim piwowarstwie, której nie można było zatrzymać. Przez wielu początek powstania stylu American IPA to początek piwnej rewolucji.
Co charakteryzuje East Coast IPA
Pierwsze American IPA swoją bazę słodową czerpały z angielskich Ale i East Coast IPA jest najbardziej zbliżone do historycznego English IPA z piw nowofalowych. Poza intensywnymi aromatami chmieli, które w każdym India Pale Ale muszą grać pierwsze skrzypce pojawiają się w jego aromacie i smaku również wyjątkowe nuty pochodzące od słodu: toffi, tostowe czy chleba razowego. Goryczka w przypadku East Coast IPA jest wysoka jeśli porównamy ją do szeroko znanych pilsów czy jasnych lagerów, ale na tle innych IPA cechuje się zaś mniejszą intensywnością. Kolor piwa oscyluje od ciemnozłotego do bursztynowego.
Wśród piw Browaru Trzech Kumpli przedstawicielami stylu East Coast IPA jest Our New IPA Needs No Introduction – East Coast IPA.