West Coast IPA
West Coast IPA to styl piwa z kategorii India Pale Ale, który narodził się w latach 90-tych na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Stamtąd też pochodzi jego nazwa – West Coast (z ang. Zachodnie Wybrzeże)
Historia West Coast IPA
Rosnąca popularność American IPA wśród konsumentów piw rzemieślniczych dawała piwowarom w USA coraz większą śmiałość w mocnym chmieleniu oraz zwiększaniu poziomu goryczki w produkowanych piwach. W latach 90-tych w San Diego legendarny obecnie Browar Stone postanowił podnieść w swoim IPA poziom IBU (skala goryczki) do 75. Było to duże zaskoczenie dla konsumentów, ale spotkało się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Na fali popularności goryczkowego piwa kolejne browary rozpoczęły swojego rodzaju wyścig na najbardziej gorzkie piwo, sypiąc lekką ręką coraz więcej i coraz bogatszych w alfa kwasy (odpowiedzialne za goryczkę) odmian chmielu. Natomiast samej nazwy West Coast IPA użył dopiero w 2011 roku Browar Green Flash z Kaliforni.
Dzisiaj styl ten, znany wszystkim fanom piwa kraftowego, stał się synonimem bardzo gorzkiego IPA, w którym nacisk stawia się przede wszystkim na chmiel, pomijając niemal kompletnie bazę słodową oraz profil fermentacji.
Co charakteryzuje West Coast IPA
West Coast IPA jest piwem jasnym, o dużej klarowności i barwie od słomkowej do złotej. Do jego produkcji używa się najczęściej tylko słodów bazowych (tj. pilzneński czy pale ale), by uzyskać jak najmniejszy ich wpływ na aromat i smak piwa. Zatem w West Coast IPA to chmiel jest główną gwiazdą na scenie! Używa się go w ogromnych ilościach. Najpierw sypiąc podczas gotowania/warzenia, dzięki czemu uzyskuje się bardzo wysoki poziom goryczki (tzw. “chmielenie na goryczkę” – sprawdź etapy procesu warzenia piwa). Potem, w tanku fermentacyjno-leżakowym, po raz kolejny dodaje się chmiel, który tym razem wnosi rozliczne aromaty cytrusowe, ziołowe, żywiczne i kwiatowe (“chmielenie na aromat”).
West Coast IPA to zdecydowanie pozycja dla osób, które nie boją się ekstremalnych doznań.
Wśród west coastów Trzech Kumpli znajdziecie piwa lekkie, jak Piece of Cake – Session West Coast IPA (IBU 40), klasyczne np. Coast Starlight – Seriously Classic West Coast IPA z IBU na poziomie 60 oraz ekstremalne, z bardzo wysokim poziomem goryczki: 100 IBU – Our New IPA Needs No Introduction – West Coast IPA, a nawet ~120 IBU – Double West Coast IPA uwarzone wspólnie z Browarem Pinta. Nie możemy także nie wspomnieć o najbardziej popularnym gorzkim piwie Browaru Trzech Kumpli – Califia – West Coast IPA (70 IBU), które doczekało się także wersji wzmocnionej – Double Califia – Double West Coast IPA (80 IBU).