Kraftowe piwa Ale – Browar Trzech Kumpli

Czym jest Ale, a czym Lager?

Ale i Lager to popularne nazwy piw warzonych odpowiednio z użyciem drożdży górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae – Ale) oraz dolnej fermentacji (Saccharomyces pastorianus – Lager).

Historycznie pierwsze piwa, których historia sięga aż do 2 tys. lat p.n.e., były piwami Ale. Piwowarzy nie mieli wtedy jeszcze świadomości istnienia drożdży i dopiero odkrycia Ludwika Pasteura, w drugiej połowie XIX wieku, dowiodły istnienia tych mikroorganizmów, odpowiedzialnych za powstawanie w piwie alkoholu oraz dwutlenku węgla.

Badania Pasteura zbiegły się z pojawieniem się pierwszych piw z rodziny Lager. Powszechnie za ich twórców uznaje się dwóch Panów: Josef Grolla – niemieckiego piwowara, który w 1842 r. uwarzył w czeskim browarze w Pilznie pierwsze piwo dolnej fermentacji, oraz Emila Christiana Hansena – duńskiego mikrobiologa, który w 1883 r. wyodrębnił kultury drożdży dolnej fermentacji, następnie dokładnie je badając, dzięki czemu mogły stać się powszechnymi w produkcji piwa na całym świecie.

Drożdże górnej fermentacji

Drożdże potrzebne do uwarzenia Ale swoją nazwę wzięły od samej charakterystyki procesu fermentacji, zachodzącego podczas ich użycia. Drożdże unoszą się w toni piwa, tworząc efektowny kożuch piany na wierzchu. Najbardziej komfortowe temperatury dla ich działania są wyższe w porównaniu z tymi, jakich wymagają drożdże dolnej fermentacji. W zależności od szczepu jest to przedział między 15°C a 30°C.

Umiejętnie przeprowadzony proces fermentacji z drożdżami górnej fermentacji może doprowadzić do ubogacenia smaku i aromatu piwa. Produkują one bowiem alkohole wyższe oraz liczne estry i fenole. Estry to związki chemiczne, których występowanie w piwie w większych stężeniach często kojarzy nam się z nutami kwiatowymi czy owocowymi. Fenole natomiast mają bardziej charakter przyprawowy, korzenny.

Drożdże górnej fermentacji wnoszą wiele dobrego, ale czasami niestety i złego do bukietu aromatyczno – smakowego piwa. Gdy piwowar popełni błąd, drożdże górnej fermentacji mogą naprodukować w piwie w stylu Ale wiele negatywnie odbieranych aromatów, takich jak np. octan etylu (obecny np. w zmywaczu do paznokci). Dla rzemieślników są więc świetnym polem do popisu, browary koncernowe zaś starają się ich unikać, by maksymalnie zwiększyć przewidywalność procesu i smaku produkowanego piwa.

Drożdże dolnej fermentacji

Ich nazwa, podobnie jak w przypadku drożdży górnej fermentacji, nawiązuje do samej charakterystyki fermentacji. Drożdże potrzebne do uwarzenia piwa w stylu Lager pracują w niższych pułapach zbiornika, a optymalne temperatury ich działania to zakres 5°C – 15°C. Warzenie Lagera cały rok nie było więc możliwe aż do XIX wieku, gdy wynaleziono odpowiednie systemy chłodnicze.

Proces fermentacji z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji trwa znacznie dłużej niż w przypadku piw w stylu Ale, a samo piwo wymaga jeszcze dodatkowego kroku jakim jest “lagerowanie” (stąd drożdże te często nazywane są lagerowymi). W tym cyklu piwo leżakuje w niskich temperaturach parę tygodni, by dojrzeć oraz wyklarować się. Efektem pracy lagerowych drożdży jest piwo o czystszym profilu fermentacyjnym, czyli z mniejszą ilością związków zapachowych oraz alkoholi wyższych. Na pierwszy plan mogą wysunąć się aromaty i smaki pochodzące od samych surowców, czyli słodu oraz chmielu. Same drożdże w procesie tworzenia są zdecydowanie bardziej przewidywalne dla piwowara, co nie znaczy, że style piw dolnej fermentacji są nudne.  Po prostu w ich produkcji elementy wniesione przez drożdże to tylko (albo aż) alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a za resztę bukietu odpowiada odpowiednio dobrana kompozycja składników.  

W ofercie Browaru Trzech Kumpli znaleźć można wielu przedstawicieli zarówno stylu Ale, jak i Lager. Mamy lekkiego X Mild Ale (Relic) w linii piw klasycznych, orzeźwiające American Pale Ale (American Beauty, Wonder Haze), oraz najliczniej reprezentowane w naszym portfolio aromatyczne piwa w stylu India Pale Ale (m.in. Pan IPAni, Misty, Califia, Blackcyl, seria piw Our New IPA Needs No Introduction oraz Full Hops).

Trzech Kumpli ma też liczną reprezentację rzemieślniczych Lagerów. Do wyboru są zarówno typowy Pils, Lager NiemieckiLager Wiedeński, jak też piwa nowofalowe (MVPils, ITAPils, Knotty, Swell).

Wierzymy, że każdy znajdzie coś dla siebie 😊