Catharina Sour
Catharina SourCatharina Sour ma swoje początki w 2015 roku w stanie Santa Catarina, gdzie warzono sporo Berliner Weisse. Brazylijscy piwowarzy pomyśleli: a co, jeśli połączymy lekkość i kwaśność tego stylu z naszymi lokalnymi owocami? Tak narodziło się Catharina Sour – styl z delikatną, odrobinę mleczną kwaśnością i wyraźnym owocowym uderzeniem.
W naszej wersji postawiliśmy na owoce typowe dla Ameryki Południowej i takie, których do tej pory w naszych piwach nie używaliśmy. Jedno dość popularne oraz dwa mniej oczywiste, ale niesłychanie wyraziste i pełne smaku:
- różowa guawa – soczysta, słodko-kwaśna, z nutami ananasa i truskawek
- pitaja – zwana smoczym owocem, o delikatnym smaku przypominającym melon i kiwi
- mandarynka – nadała piwu cytrusowego aromatu i lekkości
Piwo jest dość głęboko odfermentowane, więc nie znajdziecie tu słodyczy znanej z pastry sourów. Jest wytrawne, wyraźnie kwaśne, w odbiorze lekkie, a jednocześnie bardzo konkretne i ekstremalnie pijalne
Alk. 5 %
IBU: 7
Chmiele: Columbus
Pierwsze warzenie: Maj 2025
Składniki:
Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne, puree różowa guawa, puree pitaja , sok mandarynkowy, chmiel, drożdże, bakterie kwasu mlekowego lactobacillus