Gose

Sauté

Gose to lekkie, pszeniczne, słono-kwaśne piwo, które narodziło się w Dolnej Saksonii i prawie wyginęło jako styl piwny na początku XX w. Dopiero u zarania dwudziestego pierwszego stulecia staraniem małych niemieckich browarów rzemieślniczych zaczęło wracać do żywych.
Historycznie Gose było piwem fermentacji spontanicznej, a więc przeprowadzanej przez dzikie drożdże. Legenda głosi, że swój słony smak zawdzięczało charakterystycznemu profilowi wody rzeki Gose przepływającej przez miasto Goslar.

Klasyczne Gose, które trzymasz w ręku, w aromacie prezentuje charakterystyczny owocowo-jogurtowy miszmasz – to sprawka fermentacji bakteryjnej. Smak zaś, to intrygujący miks smaków: słonego, gorzkiego i kwaśnego. Dokładnie tak – Gose to piwo słone! Jeśli dodamy do tego, że przyprawiane jest ziarnami kolendry, to czy ten zestaw wystarczy, by uznać je za co najmniej warte spróbowania?

Koniecznie spróbuj też naszej wersji Gose z marakują i mango!

Alk. 4,9 %

Ekstrakt: 12.5 %

IBU: 10

Chmiele: Iunga

Pierwsze warzenie: Wrzesień 2020

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, słód pszeniczny, drożdże, sól, chmiel, ziarna kolendry, bakterie kwasu mlekowego: lactobacillus.

Spróbuj też

Powiązane artykuły