Gose

z mango i marakują

Gose to lekkie pszeniczne słono-kwaśne piwo, które narodziło się w Dolnej Saksonii i prawie wyginęło jako styl piwny na początku XX w. Dopiero u zarania dwudziestego pierwszego stulecia staraniem małych niemieckich browarów rzemieślniczych zaczęło wracać do żywych. Historycznie było piwem fermentacji spontanicznej, a więc za fermentację odpowiadały dzikie drożdże. Z kolei legenda głosi, że swój słony smak zawdzięczało charakterystycznemu profilowi wody rzeki Gose w miejscowości Goslar.

My postanowiliśmy pójść o krok dalej i klasyczne Gose połączyliśmy z przecierem z mango oraz marakui. Otrzymaliśmy piwo wyjątkowo rześkie o idealnym balansie między smakami słonym, kwaśnym, gorzkim i słodkim. Owocowa kwaśno-słona bomba aromatów!

UWAGA: Umiarkowana cierpkość zachęca do spróbowania osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kwaśnymi piwami.

Spróbuj także naszych pozostałych kwaśnych piw Imperial Berliner Weisse oraz Sour Ale.

Alk. 4,9 %

Ekstrakt: 12.5 %

IBU: 10

Chmiele: Iunga

Pierwsze warzenie: Kwiecień 2020

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, słód pszeniczny, puree z mango, puree z marakui, chmiel, drożdże, bakterie kwasu mlekowego: lactobacillus.

Spróbuj też

Powiązane artykuły