William

English Barley Wine

Barley Wine (Wino jęczmienne) to piwo, w którym pierwsze skrzypce gra słód. Użyliśmy aż siedmiu różnych słodów z trzech różnych krajów i czterech najlepszych słodowni. Do kotła poleciał tylko i wyłącznie słód! Nie podganialiśmy ekstraktu początkowego żadnym cukrem, ekstraktem słodowym, nie stosowaliśmy żadnej – o duchu kraftu uchroń! – laktozy, by zbudować potężne ciało Williama.

W aromacie pierwsze skrzypce grają czerwone owoce pestkowe – wiśnie oraz czereśnie. Po chwili, gdy piwo się nieco otworzy, pojawiają się nuty orzechów oraz karmeli. W smaku napotkacie przyjemną słodycz, kojarzącą się trochę z tofii oraz opiekaną skórką chleba. Całość zbalansowana jest goryczką.

Alkohol rozgrzewa, ale nie pali. Po przełknięciu, na języku zostają, nieco zaskakujące dla tego stylu, nuty kawy.

Alk. 10,5 %

Ekstrakt: 30 %

IBU: 50

Chmiel:
East Kent Goldings

Pierwsze warzenie: Czerwiec 2023

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

 

Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe butelki

Spróbuj też