New Zealand Sour IPA

Sour IPA

Koncept piwa kwaśnego jest pozornie prosty, ale w wykonaniu wymaga sporej uwagi i cierpliwości. Zaczynamy od śrutowania słodu, potem jego zacierania, filtrowania, a następnie przechodzimy do procesu zakwaszania. Polega on na dodaniu do brzeczki bakterii lactobacillus – tych samych dobroczynnych żyjątek, które spożywacie w dojrzewających serach czy kiszonkach – po to, by rozpoczęły one fermentację mlekową i obniżyły pH brzeczki. To tutaj dokonuje się cała magia powstawania złożonego “kwaśnego” aromatu i smaku. Piwowar z uwagą obserwuje spadające pH, by w odpowiednim momencie szybko skierować brzeczkę do gotowania, a następnie do schłodzenia i zadania do niej drożdży, które kończą dzieło drugą fermentacją – tym razem drożdżową.

Sour IPA to sztandarowy styl piwnej rewolucji w wersji kwaśnej, w której nowozelandzkie chmiele sprawdzają się wyśmienicie, dodając do aromatycznej kompozycji owoce tropikalne i odrobinę kokosa.

Alk. 6 %

Ekstrakt: 16 %

IBU: 45

Chmiele: CTZ, Nelson Sauvin, Motueka, Rakau, Wai-iti

Pierwsze warzenie: Listopad 2020

Składniki:
woda,  słód jęczmiennypłatki owsianesłód pszeniczny, chmiel, drożdże, bakterie kwasu mlekowego: lactobacillus.

 

Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe

Spróbuj też

Powiązane artykuły