Fellowship

Nitro Rye Brown Porter

Brown Porter to styl, który powstał w XVIII-wiecznym Londynie. W jego produkcji mieszano, co było wówczas nowatorskie, brzeczki piwne o różnym stężeniu cukrów pochodzących z jęczmienia. Piwo miało opinię krzepkiego, więc zyskało popularność szczególnie u tragarzy portowych (ang. porters). Wśród nich wyróżniała się grupa Fellowship Porters, która zajmowała się między innymi dostarczaniem surowców do browarów.

W naszej interpretacji tego stylu chcieliśmy podkreślić jego łagodny charakter, odróżniający go od nieco bardziej palonych Angielskich Porterów. W zapachu to bogata mieszanka orzechów, karmelu, chleba żytniego i suszonych owoców. Smak to potwierdzenie aromatu, z dodatkowymi nutami kawy zbożowej oraz minimalną goryczką. Wysycenie azotem oraz dodatek słodu żytniego sprawiają, że Fellowship jest wyjątkowo kremowe i ekstremalnie pijalne.

Alk. 5,4 %

Ekstrakt: 13 %

IBU: 24

Chmiele:

Columbus

Pierwsze warzenie: Marzec 2025

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Spróbuj też