Our New IPA – Double New England IPA
Double New England IPADouble New England IPA wjeżdża z potężnym ładunkiem chmielu i soczystości!
Cała zabawa zaczyna się już przy zasypie. Bazę stanowi słód pilzneński, ale prawdziwą robotę robią dodatki – płatki pszenne, płatki owsiane i słód owsiany. To dzięki nim piwo ma teksturę przypominającą aksamitny owocowy shake – gęste, aksamitne i ekstremalnie pijalne.
Aromat i smak to efekt kilku etapów chmielenia, w którym główne role odegrały trzy odmiany:
– Talus – spokrewniony z Sabro, dodaje aromaty mango, róży i różowego grejpfruta,
– HBC 630 – eksperymentalna odmiana z bardzo oryginalnymi nutami kandyzowanych jagód i lekką wiśnią,
– Ahtanum – mniej znany, klasyczny amerykański chmiel z cytrusowym, mandarynkowym profilem, który uwielbialiśmy lata temu jako piwowarzy domowi.
A jako wisienka na torcie – YCH805, czyli naturalne olejki chmielowe od Yakima Chief Hops – jeszcze bez oficjalnej nazwy, dostępne tylko dla kilku browarów na świecie. Dodane na zimno, dają efekt dosłownie wybuchu aromatu i delikatną oleistą teksturę na finiszu.
Na etapie fermentacji też zadbaliśmy o każdy detal i użyliśmy szczepu, który tworzy owocowe estry, które płynnie łączą się z chmielami – wszystko pozostaje soczyste, ale nie przesłodzone.
Alk. 8 %
Ekstrakt: 19 %
IBU: 38
Chmiele główne:
Talus, HBC 630, Ahtanum, YCH805
Pierwsze warzenie: Maj 2025
Składniki:
Woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, płatki owsiane, słód owsiany, chmiel, drożdże.