Rye Baltic Porter
Żytni Porter BałtyckiW ramach kooperacji z okazji Baltic Porter Day uwarzyliśmy ten Piwowarski Skarb Polski w wersji z dużym udziałem słodu żytniego i tak powstał Rye Baltic Porter.
Odpowiedni dobór słodów w tym piwie był najważniejszy, zatem podeszliśmy do tego bardzo skrupulatnie. Bazą są oczywiście słody jęczmienne, a udział żyta w zasypie to aż 23% W sumie żyliśmy aż trzech rodzajów słodu żytniego z trzech słodowni z trzech różnych krajów.
W aromacie na pierwszym planie przebijają się nuty ciemnego chleba żytniego, pumernikla charakterystyczne dla słodu żytniego. Uzupełnia je aromat czekolady oraz melasy. Po ogrzaniu pojawiają się suszone owoce, głównie śliwki i rodzynki.
Pijąc Rye Baltic Porter od razu można zauważyć, że sama tekstura piwa jest wyjątkowa – gęsta i oleista. Zauważalne są wyraźne nuty słodowe – chleba razowego, herbatników, ciemnego ciasta, gorzkiej czekolady oraz lekkich przypraw. Całość wieńczą akcenty marmolady śliwkowej oraz rozgrzewające lekkie nuty likieru alkoholowego.
Spróbujcie także pozostałych naszych Porterów Bałtyckich – Porter Bałtycki Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki oraz Ragnar.
Alk. 8,7
Ekstrakt: 22 %
IBU: 37
Chmiele: Chinook
Pierwsze warzenie: Październik 2024
Składniki:
Woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel, drożdże.