Rye Baltic Porter

Żytni Porter Bałtycki

W ramach kooperacji z okazji Baltic Porter Day uwarzyliśmy ten Piwowarski Skarb Polski w wersji z dużym udziałem słodu żytniego i tak powstał Rye Baltic Porter.

Odpowiedni dobór słodów w tym piwie był najważniejszy, zatem podeszliśmy do tego bardzo skrupulatnie. Bazą są oczywiście słody jęczmienne, a udział żyta w zasypie to aż 23% W sumie żyliśmy aż trzech rodzajów słodu żytniego z trzech słodowni z trzech różnych krajów.

W aromacie na pierwszym planie przebijają się nuty ciemnego chleba żytniego, pumernikla charakterystyczne dla słodu żytniego. Uzupełnia je aromat czekolady oraz melasy. Po ogrzaniu pojawiają się suszone owoce, głównie śliwki i rodzynki.

Pijąc Rye Baltic Porter od razu można zauważyć, że sama tekstura piwa jest wyjątkowa – gęsta i oleista. Zauważalne są wyraźne nuty słodowe – chleba razowego, herbatników, ciemnego ciasta, gorzkiej czekolady oraz lekkich przypraw. Całość wieńczą akcenty marmolady śliwkowej oraz rozgrzewające lekkie nuty likieru alkoholowego.

Spróbujcie także pozostałych naszych Porterów Bałtyckich – Porter Bałtycki Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki oraz Ragnar.

Alk. 8,7

Ekstrakt: 22 %

IBU: 37

Chmiele: Chinook

Pierwsze warzenie: Październik 2024

Składniki:
Woda, słód jęczmiennysłód żytni, chmiel, drożdże.