Wheeler
Irish Dry StoutWheeler to nasz irlandzki wytrawny stout, uwarzony zgodnie ze “szkołą z Cork”, a więc w kierunku nieco większej pełni i złożoności smaku w porównaniu do sławnego na cały świat stoutu z Dublina.
Spodziewajcie się aromatów palonego jęczmienia, czekolady i solidnego espresso, a w smaku dodatkowo przyjemnej słodowości, którą staraliśmy się trzymać na takim poziomie, by tylko zrównoważyła gorycz i paloność.
Sama nazwa piwa zaś to nasz minihołd dla Daniela Wheelera, Brytyjczyka, który w 1818 r. opatentował nowatorski sposób suszenia słodu umożliwiający uzyskanie go niemal w każdym odcieniu – od jasnego do czarnego – i to bez aromatu wędzenia.
Piwo nasyciliśmy azotem, a nie jak zwykle dwutlenkiem węgla. Nie lejcie delikatnie po ściance, lecz z impetem, mocnym strumieniem, najlepiej tak, by celować w dno szklanki. Dzięki temu wzbudzacie gaz zawarty w piwie, który zbuduje wspaniałą, gęstą pianę o drobniuteńkich pęcherzykach. Ideą jest, by piwo w szklance było bardzo delikatnie wysycone, co wyśmienicie podnosi jego pijalność, zaś swoisty „filtr” ze zbitej piany ma dodać poczucia kremowości i pełni.
Sláinte, Mr. Wheeler!
Alk. 4,1 %
Ekstrakt: 11 %
IBU: 25
Chmiele:
Lotus, East Kent Goldings, Cashmere, Fuggles
Pierwsze warzenie: Luty 2022
Składniki:
Woda, słód jęczmienny, płatki jęczmienne, słód żytni, jęczmień palony, chmiel, drożdże.
Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe