Witbier Trzech Kumpli
WitbierChoć na rynku pojawiły się różne wariacje tego stylu, to w naszej interpretacji postawiliśmy na klasykę i balans. W zasypie znalazł się oczywiście słód pszeniczny oraz płatki pszenne i słód owsiany, które nadają piwu aksamitnej tekstury. Do chmielenia użyliśmy znanych europejskich odmian: East Kent Goldings – tradycyjnie wykorzystywanej do warzenia Witbiera oraz Hallertau Blanc – dla delikatnego, winogronowego finiszu.
Dodaliśmy też skórkę słodkiej pomarańczy, skórkę gorzkiej pomarańczy Curaçao oraz ziarna kolendry – tej ostatniej trochę mniej, niż się dodaje tradycyjnie, bo po prostu za nią nie przepadamy. 😉 W końcu – Warzymy co lubimy!
Alk. 5 %
Ekstrakt: 12 %
IBU: 12
Chmiele:
East Kent Goldings, Hallertau Blanc
Pierwsze warzenie: Maj 2025
Składniki:
Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne, słód owsiany, chmiel, drożdże, skórka słodkiej pomarańczy, ziarna kolendry, skórka gorzkiej pomarańczy Curaçao.