English Barley Wine Red Wine Barrel Aged

Barley Wine Barrel Aged

Najważniejszym elementem tego piwa jest zasyp. Łącznie użyliśmy siedmiu różnych rodzajów słodów z czterech słodowni z trzech krajów. Do chmielenia zastosowaliśmy szlachetną brytyjską odmianę – East Kent Goldings. Tak przygotowane wino jęczmienne trafiło na 18 miesięcy do beczek po czerwonym winie odmiany Tempranillo.

W trakcie degustacji oczom ukazuje się piękna barwa – ciemna z intensywnymi rubinowymi przebłyskami. Aromat jest złożony, początkowo mało intensywny, lecz w czasem staje się bardziej wyrazisty. Wyczuwalne są głównie nuty czerwonych owoców pestkowych oraz porzeczek. W smaku intensywność jest na wysokim poziomie. Poza akcentami owocowymi, pojawiają się skojarzenia z hiszpańskim sherry, a także odrobina dębiny oraz tanin. Proces leżakowania sprawił, iż jest ono wytrawniejsze niż piwo bazowe, lecz uczucie pełni oraz lekkich karmelowych akcentów jest nadal obecne. Potężną moc piwa da się odczuć, przy czym sam alkohol jest pięknie ułożony.

Alk. 10,8 %

Ekstrakt: 30 %

IBU: 50

Chmiele: East Kent Goldings

Rozlew: Czerwiec 2023

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Spróbuj też