Berliner Weisse Sauté

Berliner Weisse

Piwo w Stylu Berliner Weisse to prawdziwa podróż w czasie i niespodzianka smakowa. Warzone od XVI w. w Hamburgu, a potem w Berlinie, gdzie jego produkcja osiągnęła swój szczyt w XIX w. Wtedy też rozsmakowali się w tym piwie żołnierze Napoleona i ponoć wówczas zaczęto serwować go z sokiem malinowym. W XX wieku styl podupadł i dopiero ostatnia dekada to powrót Berliner Weisse za sprawą piwowarów-rzemieślników. My postanowiliśmy zaprezentować Wam bardzo klasycznego “Berlinera” bez jakichkolwiek dodatków, bo tylko wtedy można poznać ten styl w jego pełnej wspaniałości. Spodziewajcie się intensywnych aromatów owocowo-kwaśnych, niskiej goryczy i fantastycznego orzeźwienia.

Uwaga! Berliner Weisse jest piwem bardzo kwaśnym! Nie obawiajcie się, wszystko z nim w najlepszym porządku 😉

Koniecznie spróbujcie też wzmocnionej wersji tego samego piwa, do której dodaliśmy soku z malin – Imperial Berliner Weisse z malinami. Sour

Alk. 2,8 %

Ekstrakt: 8 %

IBU: 8

Chmiele:
Iunga

Pierwsze warzenie: Grudzień 2020

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne, chmiel, drożdże, bakterie kwasu mlekowego: lactobacillus.

 

Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe

Spróbuj też

Powiązane artykuły